Anasayfa / Sağlık / Kadın Sağlığı / Kadın Kalbine Özel 8 Altın Öneri

Kadın Kalbine Özel 8 Altın Öneri

Pek çok kadın kalp hastalığını çoğunlukla ‘erkeklere özgü’ bir hastalık gibi algılıyor. Bu tehlikeli hastalığı kendilerine yakıştıramadıkları gibi, belirtilerinin de farkında değiller. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, kadın ölümlerinin yarısının kalp damar hastalığına bağlı nedenlerden oluştuğunu belirterek “Araştırmalar kadınların tarama programlarına da daha az katıldığını, kalp krizinde hastaneye daha geç başvurduğunu göstermektedir.

Kalp damar hastalığı tanısı konulma oranı erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, kalp damar hastalıklarından ölüm oranı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek seyretmektedir” diyor. Doç. Dr. Karabulut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadın kalbine özel 8 altın öneride bulundu.

1. Kilo verin

Obezite oranı kadınlarda ciddi oranda artıyor. Özellikle 40 yaş üzerinde kadınların yüzde 50’si şişmanlık sorunuyla karşı karşıya. Oysa yüzde 5-10 oranında bir kilo kaybı bile kalpte olumlu etki yapmaya yetiyor. Bel çevresi kalp sağlığının diğer bir göstergesi olup, 88 cm’nin altında tutulması gerekiyor.

2. Düzenli ve kaliteli uyuyun

Yapılan çalışmalar günde 6 saatten az uyuyan kadınlarda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor. Gecelik 7-8 saat arası uyku kalp sağlığını koruyor. Az uyku gibi aşırı uyku da kalbe düşman.

3. Bol bol gülün

Gülmek kalp sağlığına iyi geliyor. Stres hormon seviyelerinde azalma yaparak kalbin üzerindeki yükü azaltıyor. Pozitif düşünmek ve kendine güven de kalp sağlığını korumaya faydalı.

4. Gevşeme terapileri yapın

Gevşeme terapileri kalbe dost aktivitelerden. Araştırmalar, depresyon ve kaygı bozukluklarının kadınlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor. Sosyal programlar, sakin yürüyüşler, yoga ve pilates gibi aktiviteler ile vücudumuz ve kalbimiz stresten arınabiliyor.

5. Sigaradan uzaklaşın

Sigara içen kadınlarda kalp hastalığı riski erkeklere oranla daha fazla. Özellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sigara içilmesi ile kalp hastalığı riski ciddi oranda artıyor.

6. Düzenli cinsel yaşam

Araştırmalar düzenli cinsel yaşamın hipertansiyonu düzelttiği ve kalp hastalığı üzerinde olumlu etki yaptığını ortaya koyuyor.

7. Menopoz sonrasına dikkat

Menopoz sonrası kadınlardaki kalp hastalığı riski erkekler ile eşitleniyor. Erken menopoz ile kalp hastalığı riski ikiye katlanıyor. Menopoza giren kadınların mutlaka kardiyoloji muayenesinden geçip kalplerinin durumu hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor.

8. Kontrolü ihmal etmeyin

Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri erkekler kadar belirgin olmayabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, “özellikle gezici göğüs ağrıları, nefes darlığı ve çarpıntısı olan kadınların kontrolden geçmeleri faydalıdır” diyor.

Yayın tarihi: 18.03.2015

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Vajina estetiğinizden memnun değil misiniz?

Vajinanın estetik ameliyatları sıklıkla doğum sonrası vajina girişinde yırtık ya da istenmeyen izleri kaldırmak genişleyen vajinayı eski haline getirmek için kullanılmıştır.

Vajinismus Hastalarının 8 Fobisi

Vajinismus, vajinal giriş düşüncesi veya girişimi karşısında gösterilen, istem dışı, bedensel ve ruhsal tepkiler olarak tanımlanır...

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj nedir? Kürtaj işlemi öncesi neler yapılmaktadır? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtajın riskleri nelerdir? Kürtaj sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Doğum Kontrol Haplarını Kimler Kullanamaz?

Regli ağrısından aşırı tüylenmeye kadar birçok rahatsızlığı da tedavi edici etkiye sahip olan doğum kontrol haplarını kullanmak, her kadın için sağlıklı olmayabilir...

Karın Germe Ameliyatı

Liposuction en sık uygulanan estetik cerrahi ameliyatı, abdominoplasti ise 6.sırada...

Kalsiyum Vücuttaki Demiri Çalıyor

Demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık hem çocuklarda, hem genç kız ve kadınlarda ciddi sağlık sorunları yaratıyor...

Adet Düzensizliğine Karşı Bitkisel Kürler

Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, adet düzensizliğine karşı testere dişli arslanpençesi bitkisiyle uygulanan bu iki kürü tavsiye ediyor...

Yaz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Güneşin artık iyice yüzünü göstermeye başladığı bu mevsimde beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerektiğini belirten Aksu Vital Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Senem Dinç yaz aylarında nasıl beslenmek gerektiği konusuna dikkat çekti...

Adet Döneminde Hamile Kalınabilir mi?

Adet kanamasına ilişkin gerçek dışı uydurmalar; vücuttaki kirli kan atılması gibi, zehirli olduğu, vücuttan atılmazsa kişiyi zehirlediği, pis olduğu, bu esnada ilişki kurulursa kısır olunacağı gibi bu şeyler tamamen yanlıştır.

24 Saatte Meme Büyütme Trendi

Son günlerde özellikle Amerika’da sayısı hızla artan, yeni bir trend olarak sunulan ancak cerrahlar arasında tartışma konusu da olan “24 saatlik meme büyütme” konusunu mercek altına aldık...