Anasayfa / Haberler / Ekonomi Haberleri / Çin’e alternatif fuarla mobilya ihracatında beklenti 5 milyar dolara yükseldi

Çin’e alternatif fuarla mobilya ihracatında beklenti 5 milyar dolara yükseldi

Çin’de mart ayında yapılması planlanan ve koronavirüs nedeniyle ertelenen dev mobilya fuarlarına alternatif olarak dünyanın en büyük mobilya ithalatçıları İstanbul’da ağırlanacak. Türk mobilya sektörünün 4,5 milyar olan 2020 ihracat beklentisi, söz konusu buluşmayla 5 milyar dolara yükseldi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin’in Guangzhou kentinde 18-21 Mart’ta yapılacak CIFF Uluslararası Mobilya Fuarı ile 28-31 Mart’ta gerçekleşecek CIFM Interzum fuarlarının koronavirüs nedeniyle ertelendiğini anımsattı.

Bu yıl 45’incisi düzenlenecek fuarlara 11 yıldır milli katılım gösterdiklerini aktaran Güleç, “Alanında dünyanın en büyük fuarları olan ve martın sonunda arka arkaya düzenlenen fuara 47 firmayla katılacaktık.” dedi. Güleç, Türk mobilyacısının bu fuarda hem Çin hem Asya hem de global mobilya pazarını hedeflediğini ancak Çin’in gücünün ihracatta çok yüksek olduğunu, mobilya ihracatında 54 milyar dolarla ilk sırada geldiğini anlattı.

Dünyanın en büyük mobilya alıcısı firmaların bu fuarları mutlaka ziyaret ettiğini belirten Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Fuarın ertelenmesi nedeniyle küresel anlamda en önemli mobilya ithalatçılarının ajandaları boşa çıktı. Biz de ‘Neden bu alıcıları Türkiye’ye getirmeyelim?’ diyerek söz konusu boşluğu değerlendirmek istedik. Yani neticede bu alıcılar başka alternatif ülkeler arayacak. 25 bin metrekarelik stantların olacağı, ürünlerin sergileneceği bir B2B alanı olacak. 350 mobilya üreticisi stant kuracak. 500 üreticiden talep geldi ancak kısa sürede planlanan etkinlik olduğu için 350 firmanın katılabileceği bir alanımız mevcut. Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’ndeki etkinliğimiz 23-30 Mart’ta gerçekleştirilecek.”

“ÇİN’DEN TEDARİK EDEMEYEN MOBİLYACI ALTERNATİF PAZARA YÖNELECEK”
Ahmet Güleç, portföylerinde dünyanın en büyük 4 bin mobilya ithalatçısı bulunduğunu ifade ederek, “Bunların arasında seçim yapıyoruz. En iyi bin ithalatçıyı getirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar Türkiye’ye getirilemeyen ithalatçıları da İstanbul’a ağırlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Daveti ulaştırdıkları mobilya ithalatçılarından aldıkları geri dönüşlerin olumlu olduğunu dile getiren Güleç, “İstanbul’a gelmek fikri onlara heyecan veriyor. Bu kadar kısa sürede reaksiyon alıp 25 bin metrekare alanda stant kurarak alıcı ile satıcıyı bir araya getirmeyi Türk mobilyacısı yapabilir.” diye konuştu.
Güleç, tüketicinin ev ve arabadan sonra en muhafazakar davrandığı alanın mobilya olduğunu, özellikle bu tarz zamanlarda alım kararının ertelenebildiğini ancak Çin’den tedarik edemeyen üreticinin mutlaka alternatif pazarlara yöneleceğini söyledi.

İHRACATTA VİTES BÜYÜYECEK
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güleç, Türk mobilyacısının kaliteli üretim, işçilik ve tasarımıyla son yıllarda ön plana çıktığını belirterek, Türkiye’ye gelen alıcıların pazarı tanıdıkça buradan mutlu ayrılacağını ve bundan sonraki yıllarda da Türkiye’yi tercih edebileceğini söyledi.

Bu buluşmanın Türk mobilya üreticisi ve ihracatçısına önemli katkı sağlayacağını dile getiren Güleç, şunları kaydetti:
“İhracat ivmemizi olumlu anlamda etkileyecek. 2020 ve 2021 rakamlarımıza direkt katkıda bulunacak. 2019’da önceki yıla göre yüzde 12 artışla 3,5 milyar dolar mobilya ihracatı yaptık. Türkiye’nin toplam ihracatındaki artış yüzde 2,1 iken, biz yüzde 12 artış yakaladık. Bu yıl ihracat hedefimiz 4,5 milyar dolardı. Ancak mart sonunda düzenleyeceğimiz ve küresel ithalatçı ile Türk ihracatçılarının buluşacağı etkinlikle yıl sonunda 5 milyar dolar rakamını görebileceğimizi düşünüyoruz.”

Güleç, mobilya ihracatında yüzde 100’e yakın yerliliğin hakim olduğunu vurgulayarak, “istihdam dostu” olan mobilya üretim sektörünün Türkiye’nin her yerinde faaliyet gösterdiğini söyledi. 

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Fındık işçilerine 100 lira yevmiye

Giresun’da fındık toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyesinin asgari 100 lira olarak belirlendiği bildirildi. Abone ...

İngiltere’de memurlara zam

İngiltere Maliye Bakanı Sunak, hükümetin, kamu çalışanlarının Kovid-19 salgını döneminde ortaya koyduğu katkının farkında olduğunu ...

Son dakika… Gram altın fiyatı rekor kırdı

Güne yükselişle başlayan altının gram fiyatı 406 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Gram ...

Tuncay Özilhan: ’Sürdürülebilirliğimiz için tarıma odaklanmalıyız’

COVID-19 salgını, insanlığın temel meselelerinden biri olan yeterli beslenme için tarımsal üretimin önemini bir kez ...

İhracatta sanal rotamız Latin Amerika

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) dijital ihracat sürecinin başlamasıyla birlikte ...

TÜRSAB’ın koronavirüs raporu, dünyadan takdir kazandı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin “Koronavirüs (Kovid-19) Sonrası Nasıl Bir Dünya Bizi Bekliyor?” başlıklı raporu, dünyanın ...

Rusya petrol üretiminde OPEC hedefine yaklaştı

Rusya’nın petrol üretimi Haziran’da günde 9.32 milyon varile düşerek OPEC hedefine yaklaştı. Abone Ol

O ülkede perakende depremi! 12 bin kişiyi işten çıkaracaklar

Ülkede 23 Mart’tan bu yana devam eden karantinadan kademeli çıkış yönünde atılan adımlara rağmen, perakende ...

Güneydoğu’dan yılın ilk yarısında yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyesi firmalarca, yılın ocak-haziran döneminde 3 milyar 981 milyon 850 ...

TAV EASA’nın COVID-19 protokolünü imzaladı

TAV Havalimanları’nın dört ülkede işlettiği dokuz havalimanı Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından oluşturulan “Havacılık ...