Denizli Haber – Denizli’nin Tavas ilçesindeki Barza Ovası, 8 mahalleyi kapsayan geniş bir tarım alanıdır. Bu yıl, mevsim normallerinin çok altında kalan yağışlar nedeniyle ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Nikfer, Bahçeköy, Yorga, Balkıca, Derinkuyu, Çağırgan, Gümüşdere ve Horasanlı mahallelerini içeren bu bölgede sulama suyu ve yeraltı suyu bulunmuyor. Yıl boyu yağışlarla tarımsal faaliyetlerini sürdüren üreticiler, düşük yağışlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Arpa, buğday, tütün ve kekik gibi ürünlerin verimliliği yüzde 65 oranında azaldı. Çiftçiler, mahsul verimliliğinde yaşanan bu düşüş nedeniyle destek bekliyor.
“Bölgemizde Bu Kuraklığın Afet Olarak Değerlendirilmesini İstiyoruz”
Nikfer Mahallesi çiftçilerinden Ömer Yarangünü, geçen yıllarda dekardan 500 kilogram arpa ve buğday elde ettiğini, bu yıl ise verimin 200 kilograma bile ulaşmadığını belirtti. Yarangünü, tütünlerde de büyük kayıplar yaşandığını ifade ederek, “Tütünlerimiz geçen yıllara göre kötü durumda. Devlet büyüklerimizden, bölgemizde yaşanan bu kuraklığın afet olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kekiklerde de geçen yıla göre yüzde 50’nin altında verim aldık. Bizler 2024 yılı için yardım bekliyoruz. Nisan ayından bu yana hiç yağış olmadı. Kuraklıkla mücadele ediyoruz” dedi.
“Kuraklık Nedeniyle Ekimlerde Yaptığımız Maliyeti de Çıkartamayacağız”
Tavas Ovası Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hasan Sarpay, kuraklık nedeniyle ekimlerde yaptığı maliyeti çıkaramayacaklarını dile getirdi. “Bu seneki kuraklığı afet olarak değerlendirmek daha mantıklı olur. Geçen yıllarda bir dekar arpa ve buğdaydan 500 kilogram mahsul alırken bu sene 150 kilogram anca alıyoruz. Bu da maliyetlerimizi yüksek tutuyor ve attığımız tohumu geri alamıyoruz. Geçen sene bir dekar kekikten 200 kilo verim alırken bu sene 80 kilo zor alıyoruz. Afet bölgesi olarak bizlere yardım edilmesini istiyoruz. Çiftçi olarak bu yıl gerçekten çok zor durumdayız, canımız yanıyor” ifadelerini kullandı.
“Nakliye Ettiğimiz Mahsulün Nakliye Ücretini Alırken Utanıyoruz”
Çiftçi Ali Akyol ise biçilen arpa ve buğdayı nakliye ettiğini belirtti. Akyol, “Verimlerimiz çok az. Geçen sene arpalar, buğdaylar römorklara sığmıyordu. Bu sene büyük römork yaptırdım ama şimdi dibini dolduramıyorum. 500 kilo arpa nakliye ediyoruz, üreticiden 350 TL para alıyoruz ama bu parayı alırken utanıyoruz. Durumumuz kötü” dedi.