Suudi Kralı Selman ile Veliaht Prens Muhammed’in arasının açık olduğu öne sürüldü. İngiliz The Guardian gazetesi, gazeteci Kaşıkçı cinayetinden sonra bozuşan baba-oğulun siyasi meselelerde çatıştığını yazdı. Ayrıca Kral’ın oğlundan gelebilecek bir ‘hamle’ye karşı uyarıldığı iddia edildi.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden bu yana dünya gündeminden düşmeyen Riyad yönetiminde büyük çatlak… İngiliz The Guardian gazetesi, Kral Selman bin Abdülaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında son haftalarda artan gerilimi sayfalarına taşıdı. Gazeteye konuşan bir kaynak, baba-oğulun Yemen savaşının da aralarında bulunduğu bir dizi kritik siyasi meselede anlaşmazlık yaşadığını öne sürdü.
KORUMALARI DEĞİŞTİRİLDİ
İddiaya göre; Kral Selman ile Veliaht Prens Muhammed arasında geçen yıl 2 Ekim’de Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle patlak verdiği ifade edilen huzursuzluk, 83 yaşındaki Kral’ın Şubat ayı sonunda Mısır’a yönelik ziyareti sırasında önemli ölçüde arttı. Haberde adı anılmayan bir kaynak, Selman’ın kendisine yönelik muhtemel bir ‘hamle’ riskine karşı danışmalarınca uyarıldığını aktardı. Hatta maiyeti, Selman’ın makamına ilişkin olası tehdit konusunda öylesine endişelendi ki İçişleri Bakanlığı’ndan tek tek seçilen Kral’a sadık 30’u aşkın isimle oluşturulan yeni bir güvenlik timi, Mısır’a gönderilerek, mevcut ekiple değiştirildi. Bu adımın, Kral’a eşlik eden ekipten bazı kimselerin, Veliaht’a yakın olması nedeniyle atıldığı öne sürüldü.
ATAMALARA ÖFKELENDİ
Kral Selman’ın Mısır ziyareti sırasında teamül gereği ‘Kral Naibi’ olarak görevlendirilen Veliaht Prens, bu süreçte iki önemli personel değişikliğine imza attı. Prenses Rima Bint Bender’i Washington Büyükelçiliği’ne getirerek, ilk kez bir kadını bu pozisyona çıkardı. Mevcut Washington Büyükelçisi olan öz kardeşi Halid bin Selman’ı da Savunma Bakanlığı Yardımcılığı’na atadı. Bu değişikliklerin bir süredir tartışıldığı ancak açıklamaların Kral’ın bilgisi dışında yapıldığı belirtildi. Prens Halid’in daha önemli bir göreve terfi ettirilmesinin erken olduğunu düşünen Kral Selman’ın bilhassa bu atamaya öfkelendiği öne sürüldü. 23 Şubat tarihli atama kararnamelerinin, ‘Kral adına’ değil, onlarca yıldır kullanılmayan bir biçimde, ‘Kral Naibi’ ifadesiyle imzalandığı biliniyor. The Guardian’a konuşan kaynak, tüm bunların ötesinde, Kral ve ekibinin personel değişikliklerini televizyondan duyduğunu ifade etti.
Kral Selman, gazeteci Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan’a verdiği zararı onarmaya çalışıyor. Destekçileri, Kral’ı karar alma mekanizmasında daha katılımcı bir rol oynamaya ve Veliaht’ın daha fazla iktidar kullanmasını engellemeye zorluyor.
‘İDDİALAR ASILSIZ’
Guardian’ın ulaştığı Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği Sözcüsü, “Ne zaman yurtdışına çıksa, yetkisini devlet işlerini yürütmek üzere yardımcısına, Veliaht Prens’e devreden bir kraliyet kararnamesini çıkarmak Suudi Kralı için bir teamüldür. Kral Selman’ın Mısır ziyareti sırasında de konu buydu” açıklaması yaptı. Sözcü, “Prens Muhammed bu duyuruları Kral Naibi sıfatıyla ve Kral adına yaptı. Aksi tüm imalar asılsızdır” diye konuştu.
LA SCALA’YA SUUDİ SPONSORLUĞUNA TEPKİ
DÜNYA’nın en prestijli opera binalarından olan La Scala, Suudi Arabistan Kültür Bakanı Bedr bin Ferhan’ın 5 yıllık yönetim kurulu üyeliği karşılığında kuruma 15 milyon Euro teklif ettiği haberleriyle gündeme oturdu. İtalya’nın Milano kentindeki La Scala’nın CEO’su Alexander Pereira, bütçe açığını Suudi Arabistan’ın dahliyle kapatma çabasına yönelik tepkilere karşı “Böyle fırsatlar her gün insanın önüne gelmez” şeklinde savunma yaptı. La Scala yönetim kurulunun bazı üyeleri, Pereira’nın Suudi Veliaht’ı ile yürüttüğü pazarlıkları “ahlaksızlık, ilkesizlik” diye niteleyerek tepki gösterdi.