Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 318 firmanın konkordatodan çıktığını dile getirerek, “Bu firmaların konkordatodan çıkmasıyla birlikte 5.4 milyar liralık bir kredi konkordatodan çıkmış oldu. Heyet görüşmelerine yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu firmalara her geçen gün yenileri ekleniyor, önümüzdeki süreçte bu sayı daha da artacak” diye konuştu.
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide pozitif performansın konkordato sürecine de yansıdığını dile getirerek, “Birçok firmanın kredileri yapılandırıldı. Bu süreçte 48 firmanın feragatla konkordatodan çıkması sağlandı. Feragat ve yapılandırmanın tamamının etkisiyle toplamda 318 firma konkordatodan çıktı” dedi.
Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen “Adım Adım Ekonomi Kocaeli” programında Albayrak, son birkaç ayda yakaladıkları ekonomide pozitif performansın bir göstergesini konkordatolarda ve yapılandırmalarda gördüklerini söyleyerek, şirketlerin iflastan kaçınmak ve borçlarını ödeyebilmek üzere başlattığı konkordato sürecinin, bankaların kredi yapılandırma çalışmaları sayesinde hızlı bir şekilde tersine dönmeye başladığını ve konkordatoda da “dengelenme” sürecinin başladığına dikkati çekti. Albayrak, “2018’in son çeyreğinde 7 büyük bankamız, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda bir çalışma başlatmıştı. 2019 başında banka temsilcilerinden oluşan bu konkordato heyetiyle, heyet tarafından belirlenen tüm bu konkordatolu firmalarla görüşmelere hızlı bir şekilde başladık. Konkordato heyeti sayesinde borçlu firmaların alacaklı bankalarla tek masa etrafında toplanarak, kredi yapılandırma süreçlerine hız ve etkinlik kazandırdık” değerlendirmesini yaptı.
10 MİLYAR LİRA OLACAK
“Yüzlerce firmayla müzakereler tamamlandı. Birçok firmanın kredileri yapılandırıldı. Bu süreçte 48 firmanın feragatla konkordatodan çıkması sağlandı. Feragat ve yapılandırmanın tamamının etkisiyle toplamda 318 firma konkordatodan çıktı” diyen Albayrak, şubat itibarıyla 7 bankaya ilave olarak diğer bankaların da müzakerelere katılmaya başladığını söyledi. “Yüzlerce firmayla müzakereler tamamlandı” diyen Albayrak, şöyle konuştu:
“Birçok firmanın kredileri yapılandırıldı. Bu süreçte 48 firmanın feragatla konkordatodan çıkması sağlandı. Feragat ve yapılandırmanın tamamının etkisiyle toplamda 318 firma konkordatodan çıktı. Bu firmaların konkordatodan çıkmasıyla birlikte 5.4 milyar liralık bir kredi konkordatodan çıkmış oldu. Heyet görüşmelerine yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu firmalara her geçen gün yenileri ekleniyor, önümüzdeki süreçte bu sayı daha da artacak. Sadece son mart-nisan ayındaki bu yakın süreçte yaklaşık 4.5 milyar lira kredinin yapılandırılarak konkordatodan çıkmasını bu heyetin son verdiği güncel bilgiyle tamamlayarak hedeflemeyi düşünüyoruz.”
Bu vesileyle mart-nisan ayı gibi toplam 10 milyar liralık paketin konkordatodan çıkmış olacağını anlatan Albayrak, konkordatodan çıkışlar hızlanırken, konkordato isteyen firma sayılarında da büyük düşüşler sağlandığını vurguladı. Albayrak, “Ocak ve Şubat 2019’da yeni konkordato müracaatları yarıdan fazla azalma gösterdi. Ekonomideki sinyaller açısından önemli. Bu aylar ayrıca bankaların kredi yapılandırma çalışmaları sayesinde hem girişler azaldı hem konkordatodan çıkışlar hızlandı” dedi.
ORTADA BİR NUMARA VAR
Albayrak, enflasyonun yıllık artışının 2018 yılı ekim ayında yüzde 25.2 seviyesine geldiğini, para ve maliye politikalarının yanında söz konusu dönemde devreye aldıkları Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı içerisinde atılan adımlar ve son dönemdeki tanzim satış noktalarının başarısıyla yıllık enflasyonun 6 ayın en düşük seviyesine yüzde 20’nin altını gördüğünü bildirdi. Albayrak, mevsim etkisine rağmen gıda fiyatlarında ortaya çıkan anomaliteye rağmen özellikle tanzim satışların başarı gösterdiğini belirterek, “Serada binde 8’lik fırtınadan etkilenen bir kapasite var, bir bakıyorsunuz 2 gün sonra patlıcan 3 katı artmış, domates 3 katı 5 katı… Hayırdır, demek ki ortada bir numara var. Tanzim satışlar devreye giriyor, bir gün sonra fiyatlar yarı yarıya iniyor” ifadelerini kullandı.
KOBİ DEĞER KREDİSİNDE LİMİT 5 MİLYON LİRAYA ÇIKTI
TÜRKİYE Bankalar Birliği dün yaptığı açıklamada ikinci KOBİ Değer Kredisi’nde başladıklarında “kredilerin, azami 1.5 milyon TL’ye kadar kullandırılabileceği” açıkladıklarını hatırlatarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, pakete gösterilen ilgi karşısında yapmış olduğu değerlendirme sonucu, kullandırılabilecek azami miktarın 5 milyon TL’ye yükseltildiğini duyurdu. TBB’den şu noktalara dikkat çekti:
· Krediler; ciro ve faaliyet alanına göre değişmek üzere azami 5 milyon TL’ye kadar kullandırılabilecektir.
· Kredilere Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacaktır.
· Kredilerde vade, 6 ayı anapara ödemesiz, toplam 36 ay belirlendi
· Kredilerde aylık yüzde 1.54, yıllık yüzde 18.48 faiz oranı uygulanacaktır.
ARAŞTIRMA BAŞLATTIK YANLIŞ VARSA ÇIKAR
BAKAN Albayrak, herkesin aynı gemide olduğunu Türkiye ekonomisi ne kadar iyi olursa 82 milyonun ekonomisinin de o kadar iyi olacağını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk ekonomisiyle ekonomideki güven ortamıyla ilgili spekülasyon yapmaya, algı operasyonuyla zarar vermeye çalışan herkesle ilgili gerekli adımları atıyoruz, atacağız. Ülkemizin 1 Türk lirasını dahi bu milletin refahında, tıpkı tanzimde olduğu gibi buna malzeme yapmaya çalışanlara asla izin vermedik ve vermeyeceğiz. İşini düzgün yapan herkesin ülke olarak yanındayız, devlet olarak sırtımızda taşımamız lazım ama sen hâlâ1 liradan aldığın malı 9 liradan satıyorsan burada başka bir şey var. İşini iyi yapanlarla problemimiz yok veya marketler için varsa yanlış Rekabet Kurumu araştırma başlattı. Evvelki hafta 1 liralık mal 9 liraya satıldığı ortaya çıktıktan sonra bazılarında bakanlığa gidip birileri şikayet etmişler. Demişler, ‘Hakikaten öyle değil, valla 1 liradan almadık, aslında 3 lira da 1 liradan gösterdik, aslında yüzde 900 değil de yüzde 300.’ Özrü kabahatinden beter. 2 kabahat var, vergi kaçırmışsın 3 liralık malı 1 liradan fatura etmişsin, bir de yüzde 900 değil de yüzde 300 buna da dikkat etmemiz lazım. Bunu da görmemiz lazım. Bu çerçevede devlet olarak devletliği yerine getirmek lazım.”