Anasayfa / Haberler / Ekonomi Haberleri / Ekmekte kanser tehlikesi

Ekmekte kanser tehlikesi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ekmekle ilgili şok bir iddiayı gündeme getirdi. Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması halinde, ekmeğin insanlarda kanser riski oluşturabileceğini ileri sürdü. Demirtaş, Tarım Bakanlığı’nı daha sıkı denetime çağrırken, bakanlık, üretimden tüketime kadar denetimlerin yapıldığını söyledi.  

Yılda yaklaşık 20 milyon tonluk buğday üretiminin yapıldığı Türkiye’de, üretimde kullanılan sıvı gübre ve tarım ilaçlarının fazla kullanılması nedeniyle tüketilen ekmeğin insanlarda kanser riskini arttırdığı iddia edildi. İddiayı ortaya atan isim ise Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş. Hürriyet’ten Meltem Özgenç’e açıklamalarda bulunan Demirtaş, yasal düzenlemelerin çok fazla dikkate alınmadığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mutlaka denetimleri sıklaştırması gerektiğine dikkat çekti. 

HASTALIKLAR OLABİLİR

Türkiye’de her gün kişi başı ortalama üç ekmek tüketilirken, bu da ekmek üzerinde çok fazla tartışmanın yaşanmasına neden oluyor.  Hüseyin Demirtaş da bu konuya dikkat çekerek, zirai ilaçların kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zirai ilaçların artık sadece yaş sebze ve meyvede değil, tahıllarda da kullanıldığını dile getiren Demirtaş, “Örneğin sıvı gübreler ve tarım ilaçları fazla kullanılırsa, bu tüketiciye hastalık olarak geri dönüyor. Çünkü buğday ekmeğe dönüşüyor ve Türkiye’de tüketilen ekmeğin miktarı belli. Bunun önüne geçilmezse vahim sonuçları olur. Ekmeğin fazla tüketilmesi bir süre sonra insanda kansere ve çeşitli hastalıklara neden olabilir” dedi. 

TİGEM’LER İŞLEVSİZ KALDI

Bütün bu sorunların çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini belirten Hüseyin Demirtaş, “Yasal mevzuat var. Maalesef buna uyulmuyor. İyi tarım uygulaması yapılmalı. Çiftçi kayıt sistemi diye bir sistem var, üretimden pazarlamaya kadar ürün takip altında. Tabi rastgele ürün satışının engellenmesi için üretici birlikleri de önemli. Bir de geçmişte Türkiye’de üretim istasyonları vardı. TİGEM’lerin amacı çiftçiye tohumluk ve damızlık verebilmekti. Böylece verim yüksek olurdu. Ancak TİGEM’ler işlevsiz hale getirildi. Bunlar yeniden eski haline getirilmeli. Araştırma ve üretme istasyonları araştırmalar yapıyor, yeni yerli tohumlar ele ediyordu. Sağlığımız için bu istasyonların da eski haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Mevzuata uygun olmayana ceza 

TZD Başkanı Demirtaş’ın gündeme getirdiği ‘ekmekteki kanser tehlikesi’ iddialarını biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sorduk. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise konuyla ilgili olarak Hürriyet’e, bakanlık olarak üretimden tüketime kadar denetim yaptıklarını belirterek, “Ekmek kalıntısına da bakıyoruz. Örneğin ekmekteki tuz, kül ve katkı maddelerini inceliyoruz. Tuz ve katkı maddesi fazla mı, kül oranı yeterli mi bakıyoruz. Bunlar mevzuata uygun değilse cezai işlem uyguluyoruz” dedi.

Talimatlara uymayanlar var

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık ise sıvı gübre kullanımında özellikle üreticiye büyük görev düştüğünü söyledi. Nevzat artık şu ifadeleri kullandı: “Üretici toprak analizini mutlaka yaptırmalı. Buradan aldığı reçeteye göre ne üretecekse, kullanacağı gübre miktarını ona göre ayarlamalı. Asıl kontrol edilmesi gereken ise tarım ilaçları. Bu ilaçların fazla kullanılması insan sağlığını olumsuz etkiler. Kimse kafasına göre ilaç kullanamaz. İlaç kullanacaklar ziraat mühendislerinin onayını alarak, deftere işlemeli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kullanılan ilaçlarla ilgili sıkı denetim yapıyor. Bu denetim sonuçlarına göre uygun ilaç kullanmayanlar ceza yer. Maalesef bakanlığın talimatına uymayanlar da var.” 

İnsan sağlığı kötü etkilenebilir 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör de tarım ilaçlarının fazla kullanılması sonucunda üründe ilaç kalıntısı olabileceğine dikkat çekti. Özden Güngör, “Zirai ilaç buğdayda çok kullanıldıysa, ekmek tüketiminin fazla olduğu ülkemizde insan sağlığını kötü etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarır” dedi.

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Fındık işçilerine 100 lira yevmiye

Giresun’da fındık toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyesinin asgari 100 lira olarak belirlendiği bildirildi. Abone ...

İngiltere’de memurlara zam

İngiltere Maliye Bakanı Sunak, hükümetin, kamu çalışanlarının Kovid-19 salgını döneminde ortaya koyduğu katkının farkında olduğunu ...

Son dakika… Gram altın fiyatı rekor kırdı

Güne yükselişle başlayan altının gram fiyatı 406 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Gram ...

Tuncay Özilhan: ’Sürdürülebilirliğimiz için tarıma odaklanmalıyız’

COVID-19 salgını, insanlığın temel meselelerinden biri olan yeterli beslenme için tarımsal üretimin önemini bir kez ...

İhracatta sanal rotamız Latin Amerika

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) dijital ihracat sürecinin başlamasıyla birlikte ...

TÜRSAB’ın koronavirüs raporu, dünyadan takdir kazandı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin “Koronavirüs (Kovid-19) Sonrası Nasıl Bir Dünya Bizi Bekliyor?” başlıklı raporu, dünyanın ...

Rusya petrol üretiminde OPEC hedefine yaklaştı

Rusya’nın petrol üretimi Haziran’da günde 9.32 milyon varile düşerek OPEC hedefine yaklaştı. Abone Ol

O ülkede perakende depremi! 12 bin kişiyi işten çıkaracaklar

Ülkede 23 Mart’tan bu yana devam eden karantinadan kademeli çıkış yönünde atılan adımlara rağmen, perakende ...

Güneydoğu’dan yılın ilk yarısında yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyesi firmalarca, yılın ocak-haziran döneminde 3 milyar 981 milyon 850 ...

TAV EASA’nın COVID-19 protokolünü imzaladı

TAV Havalimanları’nın dört ülkede işlettiği dokuz havalimanı Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından oluşturulan “Havacılık ...