Anasayfa / Haberler / Teknoloji Haberleri / Et yiyen bakteri vakaları 2023 yılında Japonya’da rekor seviyeye ulaştı

Et yiyen bakteri vakaları 2023 yılında Japonya’da rekor seviyeye ulaştı

Et yiyen bakteri vakaları 2023 yılında Japonya'da rekor seviyeye ulaştı

Geçtiğimiz yıl Japonya’da et yiyen bakteri olarak adlandırılan hastalık 941 vakayla güncellenerek 2019’daki 894 vakalık rekoru geride bıraktı. Kawasaki Üniversitesi profesörü olan Takashi Nakano, “Bulaşıcı hastalıkları önlemek için elleri yıkamak ve yarayı temiz tutmak gibi normal önlemler alınmalıdır” diye konuştu.

Japonya’da 2023 yılında potansiyel olarak ölümcül bir “et yiyen hastalık” vakasının rekor sayıda görüldüğü bildirildi ve sağlık uzmanları bu rakamın artabileceği konusunda uyarı yaptı.

VAKA REKORU Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne (NIID) göre, streptokok toksik şok sendromu (STSS) teşhisi konan hasta sayısı COVID-19 salgını sırasında azalmıştı, ancak doğrulanmış vakalar geçen yıl 941’e yükselerek 2019’da belirlenen 894 vakalık rekoru geride bıraktı.

YÜZDE 30 ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR STSS vakalarının tahmini yüzde 30’u ölümle sonuçlanmaktadır çünkü semptomlar aniden kötüleşebilir. Yüksek virülans ve enfektiviteye sahip varyantların burada teyit edilmiş olması nedeniyle hastalığın Japonya’da daha da yayılmasından endişe ediliyor. Sağlık Bakanlığı 17 Ocak’ta yerel yönetimlerden varyantların belirlenmesi için STSS hastalarından alınan numuneleri analiz etmelerini istedi.

ÇOCUKLAR ARASINDA BOĞAZ ENFEKSİYONUNA YOL AÇIYOR STSS’ye esas olarak streptococcus pyogenes adı verilen ve daha çok A grubu streptokok olarak bilinen bir bakteri neden olur ve bu bakterinin özellikle çocuklar arasında boğaz enfeksiyonuna yol açtığı bilinmektedir.

30 YAŞ ÜZERİ DİKKAT Bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde enfeksiyon ölümcül olabilir. STSS’ye yakalanan hastaların çoğu yaşlı vatandaşlardır.

STSS’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR? STSS’nin ilk belirtileri boğaz ağrısı, ateş, ishal, kusma ve uyuşukluktur. Ancak bazı hastalar çoklu organ yetmezliği veya solunum sorunları nedeniyle birkaç saat içinde hayatını kaybetti.

BAKTERİ NEDEN “ET YİYEN” OLARAK ADLANDIRILIYOR? Bakteri, hastaların kaslarını çevreleyen bir doku bandının nekrozuna neden olduğu için et yiyen olarak adlandırılır. Bu bakteri genellikle normalde bakterilerin tespitinin yapılamadığı kan dolaşımına ve omurilik sıvısına girer. Bu da birçok organın işleyişinde ani bir düşüşe yol açmaktadır.

ET YİYEN BAKTERİ NASIL BULAŞIR? Enfeksiyon süreci hala bilinmemekle birlikte, bakterinin el ve ayaklardaki yaralar yoluyla hastalara bulaştığı bilinmektedir. Kawasaki Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan Takashi Nakano, “Bakterinin neden hızlıca meydana geldiği gibi bilmediğimiz pek çok şey var. Bulaşıcı hastalıkları önlemek için elleri yıkamak ve yarayı temiz tutmak gibi normal önlemler alınmalıdır.” diye konuştu. Ayrıca Nakano, belirtilerin normalden farklı görünmesi halinde derhal tıbbi tedaviye başlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Avustralya’da dijital platformlara yeni düzenleme: Yerel haberlere ödeme zorunluluğu

Avustralya hükümeti, dijital platformları yerel haber içeriklerine ödeme yapmaya zorlayacak yeni bir düzenleme duyurdu. Yeni ...

Dev internet şirketi Türkiye’den çekildi (Comnet kapanıyor mu? Comnet para iadesi nasıl yapılacak?)

İnternet sağlayıcısı Comnet, son birkaç gündür abonelerinin yaşadığı problemlerle gündemdeydi. Binlerce kullanıcı, internet erişiminde sorun ...

Uzmanlar açıkladı: Üstün zekalı olduğunuzun kanıtı 8 davranış

Üstün zekalı insanlar genellikle toplum içinde hemen fark edilirler. Davranışlarıyla dikkatleri üzerine çeken bu kişiler ...

Tesla’nın robotunun yeni özellikleri tanıtıldı:”ABD başkanından daha İyi yürüyor”

Tesla CEO’su Elon Musk, gelişmiş özelliklere sahip “insansı robot” Optimus’un yeni yeteneklerini paylaştı. “Kameraları kapatılan” ...

Apple, iOS güncellemesiyle iPhone’a ChatGPT’yi entegre ediyor

Apple, OpenAI’ın yapay zeka botu ChatGPT’yi iPhone, iPad ve Mac cihazlarına entegre etmeye başladı. Yapay ...

Yapay zekada artan tehlike: “Aileni öldür” diyen sohbet botuna dava!

Texas’ta bir aile, otizmli oğullarında davranışsal değişikliklere yol açtığını iddia ettiği Character.AI’ya dava açtı. Başka ...

ABD ordusunun UFO verileri sızdırıldı iddiası: Görüntüler gizli programa mı ait?

Anonim bir kaynağın ABD ordusuna ait olduğunu iddia ettiği UFO görüntülerini sızdırması internette tartışma konusu ...

NASA ve SpaceX gökyüzünü haritalayacak: Görev tarihi belli oldu

NASA ve SpaceX, SPHEREx gökyüzünü haritalama görevi için 2025 Şubat sonunda Falcon 9 roketini fırlatmayı ...

GTA 6’nın çıkış tarihi için iddia: “Ertelenmezse şok olurum”

Grand Theft Auto 6’nın (GTA) 2025 sonbaharında çıkacağı açıklansa da erteleme iddiaları gündemde. Geliştirici şirket ...

Kambur balinanın rekor kıran rotası: 13 bin kilometrelik yolculuk!

Son araştırma, erkek kambur balinanın tipik göç mesafesinin neredeyse iki katı kadar yol kat ettiğini ...