İnsanlığa meydan okumanın mecazi ölçüsü olan Kıyamet Günü Saati, geçen yıl gece yarısından önce 90 saniyeye sıfırlanmıştı. Sembolik olan saat bugün (23 Ocak) tarihinde tekrar güncellenecek.
Bulletin of the Atomic Scientists, Kıyamet Günü Saati’ni her yıl Ocak ayında değerlendiriyor.
Geçen yıldan bu yana Kıyamet Günü Saati gece yarısına 90 saniye kalaya ayarlanmıştı.
İsrail-Hamas savaşı devam ederken, Ukrayna’daki çatışma sona erme belirtisi göstermezken ve iklim felaketleri tahribat yaratmaya devam ederken gece yarısına yaklaşacağını tahmin ediliyor. Bunu bugün, insan kaynaklı küresel felaketleri yansıtmak üzere gece yarısına yaklaşan sembolik bir saat olan Kıyamet Günü Saati’nin 2024 yılı için güncellenmesiyle öğreneceğiz.
İşte yarın güncellenmeden önce Kıyamet Günü Saati hakkında bilmeniz gereken her şey.
Kıyamet Saati, uzmanlar tarafından kabul edildiği üzere dünyanın insan kaynaklı küresel bir felakete ne kadar yakın olduğunu gösteren sembolik bir saattir. Her yıl saat, insanlığın tamamen yok olmasına (gece yarısı) ne kadar yakın olduğumuza göre güncellenir.
Saat ileri gidip gece yarısına yaklaşırsa (önceki yılla karşılaştırıldığında), bu insanlığın kendi kendini yok etmeye yaklaştığı anlamına gelir. Ancak gece yarısından daha da geriye giderse, insanlığın son 12 ayda küresel felaket risklerini azalttığını gösteriyor. Bazı yıllarda saatin ibreleri (2021 ve 2022 yıllarında olduğu gibi) hiç hareket etmiyor, bu da küresel durumun değişmediğini gösteriyor. Saat, Chicago merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ve akademik bir dergi yayınlayan Atom Bilimcileri Bülteni tarafından belirleniyor.
Diğer taraftan Kıyamet Günü Saati’nin arkasındaki bilim insanları, onu insanlığı, kendisinden gelen tehditlere karşı uyarmak için kullanıyor.
Bu tehditler arasında, nükleer savaş, küresel ısınma ve biyolojik silahlar başı çekiyor
Eski BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson,Kıyamet Günü Saati’ndenki geçen yılki güncellemede “Kıyamet Günü Saati tüm insanlık için alarm veriyor. Bir uçurumun eşiğindeyiz ve liderlerimiz yeterli hızda hareket etmiyor.” demişti.
Kıyamet Günü Saati’in yelkovan ve akrebi şu anda gece yarısına 90 saniye kalaya ayarlı şekilde bulunuyor. Gece yarısı ise nükleer felaketi gösteriyor. Yani, insanlık şu an sahip olduğu nükleer silahların tamamının kullanılması ile 90 saniye içinde kendini yok edebilir. Başlangıçta saat gece yarısına yedi dakika olarak ayarlanmıştı.
Kıyamet Günü ihtimalinin şimdiye kadarki en uzun süresi ise, 1991’de Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından 17 dakika olarak kayıtlara geçmişti.
Öte yandan, Bulletin of Atomic Sciencists adlı kurum 1945 yılında Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer ve ilk nükleer silahları üreten Manhattan Projesi’nde çalışan diğer bilim insanları tarafından kuruldu. 1947’de felakete karşı küresel savunmasızlığı simgeleyen Kıyamet Günü Saati fikri hayata geçirildi. Saat 1947 yılında gece yarısına 7 dakikayı gösteriyordu ve 2007 yılına kadar 18 kez değiştirildi.
Kıyamet saati gece yarısına ne kadar yaklaşırsa insanlık yok oluşa o kadar yaklaşıyor.