Son dönemde yaşanan vakalarla gündeme oturan sanal adam kaçırma siber suç şebekelerinin yeni trendi haline geliyor. Saldırganlar hedef seçtikleri kurbanları özel hayatlarına ilişkin bilgileri yaymakla tehdit ederek fidye talep ediyor. Suçlular önceleri düzensiz göçmenleri ve ana dili İngilizce olmayanlar gibi savunmasız kişileri hedef alırken artan vakalar hedef kitlenin değiştiğini gösteriyor.

Sanal adam kaçırma, kişinin fiilen kaçırılmadığı yeni bir siber suç yöntemi.
Çevrim içi saldırganlar hedef seçtikleri kurbanları özel hayatlarına ilişkin bilgileri yaymakla tehdit ediyor.
Fidyeciler genellikle kurbanları, aileleri veya kendi haklarındaki bilgi ve fotoğrafları yaymakla tehdit ederek itaat etmeye zorluyor.
Yakınlarından fidye talep etmek için kurbanları kendilerini izole etmeye mecbur bırakıyor.




Bu talep genellikle kripto para birimi gibi anonim ve takip edilemeyen işlemlere izin veren şekillerde oluyor.

Mağdurlar, taleplere uymalarını sağlamanın bir yolu olarak kendilerini izole etmeye veya fotoğraf çekmeye zorlanıyor.

Failler, fidyeyi ödemesi için mağdur üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla duygusal bağdan faydalanarak mağduru veya ailesini zarar vermekle tehdit edebiliyor.


Uzmanlar, aramaların genellikle kaçırıldığı iddia edilen kişinin telefonundan gelmediğini ve arayanların muhataplarını telefonda tutmak ve kaçırılan kişiye ulaşmalarını engellemek için “büyük çaba” harcadığını söylüyor.
Olası bir durumda, kurbanla doğrudan konuşmayı talep etmek ve “Evcil hayvanınızın adı ne?” gibi sadece kaçırıldığı iddia edilen kişinin bilebileceği sorular sormanın faydalı olabileceği belirtiliyor.
Kişinin kendisi ya da ailesi hakkında bilgi paylaşmaktan kaçınılması öneriliyor.

Teknolojideki ilerlemelerin bu suçları kolaylaştırdığı ve işlenmesini daha kolay hale getirdiği vurgulanıyor.
Sosyal medya aynı zamanda faillerin kurbanlarla temasa geçmeden önce haklarında bilgi toplamasına ve çalışmasına olanak tanıyarak, bireyin hayatı hakkında değerli veriyi edinmelerini sağlıyor.
Suçlular önceleri küçük meblağlar için düzensiz göçmenleri ve ana dili İngilizce olmayanlar gibi daha savunmasız kişileri hedef alırken artan vakalar hedef kitlesinin değiştiğini gösteriyor.

Çin’deki ailesi bir fidye notu ve fotoğraf aldıktan sonra Zhuang’ın esaretinin son bulması için 80 bin dolar fidye ödedi.


Failler kişisel bilgiye erişim sağlayarak bunları, polis memurunu ailesinin tehlikede olduğuna ikna etmek için kullandı.
Kanada’nın British Columbia eyaletinde de 2017’de Çinli öğrencileri hedef alan birçok siber kaçırma vakası rapor edildi.
Failler dijital araçları kullanarak aileleri, çocuklarının kaçırıldığına inandırmalarının ardından serbest bırakılmaları için fidye talep etti.