Anasayfa / Haberler / Yerel Haberler / SGK ile ilgili para cezalarına yeni düzenleme

SGK ile ilgili para cezalarına yeni düzenleme

Dünya gazetesinden İbrahim Işıklı’nın yazınına göre işverenler çalıştırdığı sigortalılarını aylık prim ve hizmet belgeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirmekle mükellef. İşveren tarafından SGK’ya bildirilmemiş, gün veya kazançları eksik bildirilmiş veya SGK tarafından tespit edilemeyen hizmet sürelerinin tespit edilmesi amacıyla sigortalılar tarafından hizmet tespit davası açılıyor.

5510 Sayılı Kanun’un 86. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:  “Aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.”

Hizmet tespit davalarında görevli mahkeme, iş mahkemeleri olup, mahkeme kararlarına yapılan itirazlar sonrası kesin karar Yargıtay nezdinde veriliyor. Işıklı’nın yazısının devamı şöyle:

5510 sayılı Kanun’un 102. maddesinde sigortalı hizmetlerinin aylık prim hizmet belgesinde bildirilmediği veya eksik bildirildiğinin mahkeme kararı ile tespit edilmesi durumunda, belgenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı, işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın, aylık asgari ücretin iki katı tutarında, idari para cezası uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Sigortalılar tarafından kazanılmış hizmet tespit davalarında, işverenlerin sigortalıları için SGK’ya sunmuş oldukları ek/asıl aylık prim ve hizmet belgelerinin İş Mahkemesi karar tarihinden sonra, Yargıtay tarafından kesinleşme tarihinden önce verilmiş olması durumunda uygulanacak idari para cezasının belge başına 2 asgari ücret mi, yoksa ek belgede 1/8, asıl belgede 1/5 mi olacağına dair Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlükleri’nde tereddüt hasıl olduğu, buna göre farklı uygulamaların söz konusu olduğu gözlemlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu en son vermiş olduğu görüşte bu tür durumlarda (aylık prim ve hizmet belgelerinin İş Mahkemesi karar tarihinden sonra, Yargıtay tarafından kesinleşme tarihinden önce verilmiş olması durumu) uygulanacak cezanın asıl belgede 1/5, ek belgede 1/8 olması gerektiği, 2 asgari ücret uygulanmasının yerinde olmayacağını değerlendirmiştir.

Bununla birlikte konu Yargıtay’a taşınmış ve Yargıtay kararı sigortalının hizmetinin olduğuna yönelik kesinleşmişse bu durumda aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Polisin kaza kurşunu kamerada

İstanbul'da bir polis memuru ile hırsızlık şüphesiyle yakalandıktan sonra kaçmaya çalışan bir zanlı arasındaki o anlar güvenlik kamerasında...

Survivor’a şiirli veda…

Survivor 2017'de bu hafta elenen isim belli oldu.

Sahte altın sikkeli dolandırıcılar yakalandı

Telefonda yüklü miktarda parayla çekilmiş fotoğraflar bulundu. Altın sikke dolandırıcıları polisin dikkati sayesinde yakalandı

Fadik Sevin Atasoy’a ırkçı saldırı: ”Defol git !”

Uzun süredir Los Angeles’ta yaşayan oyuncu Fadik Sevin Atasoy, önceki gün ırkçı saldırıya maruz kaldı.

40 ton sahte içki, 100 ton ham madde yakalandı

İzmir'in Bornova ve Kemalpaşa ilçelerinde düzenlenen sahte içki operasyonunda ele geçirilenler şoke etti.

Tesla hisselerini kaybetmek üzere

Dünyaca tanınan Goldman Sachs bankasının analistleri, Tesla`nın gidişatının iç açıcı olmadığını ifade etti.

Avusturya’ya siber saldırı yapan Türk çıktı

Avusturya'nın resmi makamlarına gerçekleştirilen sanal saldırıların arkasındaki Türk hackerın kimliğinin tespit edildiği ileri sürüldü.

Türk Lirası’na Fitch dopingi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Fitch`in not indirmesinin ardından çok yüksek seviyede dolar fiyatı bekliyorlardı. O tarihten bugüne kadar da Türk lirası yaklaşık %8 değer kazandı" dedi.

122 bin kişinin telefonunda ByLock çıktı

MİT, telefonunda FETÖ’nün kullandığı kriptolu mesajlaşma ağı ByLock bulunduğu tespit edilen 122 bin kişilik listeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti.

MİT tüm yetkilerini İçişleri Bakanlığı’na devrediyor

MİT’in terör bölgeleri ve sınırlar hariç tüm iç istihbarat yetkilerini İçişleri Bakanlığına devredecek.