Anasayfa / Sağlık / Aşk & İlişkiler / Cinsellik / 3 kişiden 1’i Cinsel İşlev Bozukluğu Yaşıyor

3 kişiden 1’i Cinsel İşlev Bozukluğu Yaşıyor

Cinsel yaşam bireyin kendi ruhsallığını ve kendi bedenini tanıması ile başlar. Bedensel ve ruhsal bazı hastalıklar cinsel yaşam sorunu olarak çiftleri etkileyebilir. Sağlıklı beden ve sağlıklı bir ruhsal yapının yanında birbirini seven, karşılıklı güvenle örülü ilişkilerde doyumlu bir cinsel yaşam mümkündür.

Hastalıklar, cinsel yaşamı olumsuz etkiliyor

Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp yetmezliği gibi kalp-damar sistemi hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, solunum yetmezlikleri, bazı genetik hastalıklar (penisin yapısal ve doğumsal hastalıkları, kadın genital organı hastalıkları), diyabet, tiroid hastalıkları, Parkinson hastalığı, epilepsi, omurilik yaralanmaları, tümörler, bazı ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar (prostat ve karın içi ameliyatları) ve büyük damar ameliyatları gibi çok geniş bedensel hastalık grubu cinsel işlev bozukluğu sebebi olabilir.

Psikiyatrik hastalıklar, cinsel işlev bozukluğuna yol açıyor

Depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik hastalık; kaygı bozukluğu, performans kaygısı, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, şizofreni gibi psikotik bozukluklar, kişilik özellikleri, beden algı bozuklukları, fobiler veya kaçınmalar, cinsel sapkınlıklar, evlilik sorunları, gebelik korkusu, yas ve stres unsuru olabilecek yaşam olayları, toplumsal cinsiyet rollerine atfedilen her unsur cinsel işlev bozukluğu sebebi olabilir.

Cinsel işlev bozuklukları nelerdir?

1. İstek bozuklukları: Cinsel istekte azalma bozukluğu, cinsellikten tiksinme bozukluğu

2. Cinsel uyarılma bozuklukları: Kadında cinsel uyarılma bozukluğu, erkekte sertleşme bozukluğu

3. Orgazm ile ilgili sorunlar: Kadında ve erkekte orgazm bozukluğu, erken boşalma cinsel ilişkide ağrı duyma veya vajinismus cinsel işlev bozuklukları olarak sıralanabilir.

Her 3 kişiden 1’i cinsel işlev bozukluğu yaşıyor

Kültürler arası yapılan araştırmalarda farklı kültür ve ülkelerde farklı oranlarda cinsel sorunların yaşandığı; ancak ortak olarak sık rastlandığı söylenebilir. Çok sayıda çalışma, her 3 kişiden 1’inin cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez cinsel işlev bozukluğu yaşadığını ortaya koydu. Dolayısıyla riskli popülasyon ‘genç erişkinlik dönemi’dir denilebilir. Ergenlik dönemi, gebelik, loğusalık, menopoz gibi yaşamın fizyolojik-bedensel değişimlerinin olduğu özellikli dönemler cinsel işlevler ve cinsel eğitim açısından özel ilgiyi hak eder.

Türkiye’de cinsel sorunların en önemli kaynağı: Eğitimsizlik

Ülkemizde yapılan bir çalışmada cinsel sorunlarının en önemli kaynağının %62 ile eğitimsizlik ve bilgisizlik olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla cinsel eğitimden yoksun her yaş ve cinsiyetten birey risk altındadır diyebiliriz. Örneğin; plansız gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalık korkusu gibi eğitimle giderilebilecek konular, önlemlerin önceden alınmış olması ve önlemlere dair bilgi sahibi olmak, olası cinsel işlev bozukluğunu engeller. Cinselliğe ilişkin mitleri yani yanlış inançları, yanlış bilgi ve koşullanmaları düzelterek cinsel yaşam sorunlarının çözümüne yardım edilebilir.

Hakkında mbahsi

Cevapla

x

Check Also

Cinsel Hayatınızı Hareketlendirecek 4 Öneri

Uzun süreli ilişkilerde ya da evliliklerde seks hayatı monotonlaşabiliyor. Bu noktada devreye basit ama etkili birkaç yöntem sokabilirsiniz. Yatak odanızı hareketlendirecek 4 öneri...

Cinsel İsteksizlik Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Yatakta özel anlar yaşarken artık eskisi kadar istekli olmadığınızı mı fark ettiniz? Belki partneriniz biraz eksik belki de siz… Peki neden böyle oldu? Eski günlere dönebilecek misiniz? İşte cinsel isteksizlik hakkında bilinmesi gerekenler...

Partnerinizle Oynayacağınız Beş Online Seks Oyunu

Günlük yaşantımızın her anında yanımızda olan telefonlar, şimdi de yatağımızda… Cinsel yaşantınızı renklendirmek için sizlere beş online uygulama seçtik.

İç Çamaşırı Renginiz Karakterinizi Anlatıyor!

Renklerin gördüklerimizden daha fazla anlamlara sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Bu yüzden seçimleriniz karakterinizi belirler. Peki seçtiğiniz iç çamaşırlarının cinsel kimliğinizi nasıl yansıttığını biliyor musunuz?

Cinsel Hayatınızdaki İletişimde Ne Kadar Başarılısınız?

Mutlu bir cinsel hayatın temeli, doğru ve güçlü iletişimden geçiyor. Partnerlerin arasındaki güvene dayalı açık iletişim, yatak odanızı fazlasıyla etkiliyor. Peki ya siz cinsel hayatınızda başarılı bir iletişim kurabiliyor musunuz?

Seksi Bırakmak Mümkün mü?

Psikoterapist Dr. A. Cem Keçe, Okan Bayülgen'in “Seksi bıraktım, tamamen bıraktım ve çok rahatım. Bütün kötülüklerin anası seks" açıklamasını değerlendirdi. Peki seksi gerçekten bırakmak mümkün mü?

Sekste Yapılan 5 Temel Hata

Seksten yeterince haz alamamanın veya partnerle yaşanan cinsellikte bir şeylerin ters gittiğini düşünmenin nedenlerinin altında, seks sırasında yapılan ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan temel hatalar vardır. Psikoterapist Dr. A. Cem KEÇE, sekste yapılan 5 temel hatayı açıkladı.

Cinsel Yaşamınızı Renklendirmenin 5 Kolay Yolu

Evliliğin ilk aşamasında ya da uzun zamandır süren bir ilişki içinde olabilirsiniz. İki durumda da cinsel yaşamınızın her zaman renkli ve heyecan verici olması gerekir. Zaman içinde eşiniz veya sevgilinizle aranızda oluşan aşinalık, bu heyecan ve hevesinizi azaltabilir. Fakat seks hayatınızı mümkün olduğunca taze hissetmeye çalışmalısınız. Eğer eski etkiyi hissetmiyorsanız sizin için hazırladığımız 5 öneriyle eski heyecanınıza kavuşabilirsiniz!

Mükemmel Öpücük İçin Taktikler

Sevgiyi ve tutkuyu ifade etmenin, hissetmenin en seksi hallerinden biridir öpüşmek. Öpüşmenizi daha can alıcı bir hale getirmenizi sağlayacak taktikleri açıklıyoruz!

Cinsellik Hakkında Sıkça Sorulan 8 soru!

Cinsellik ülkemizde büyük bir tabu olarak kabul edilir ve aileler içerisinde çok konuşulmaz. Sizin için cinsellikle ilgili olarak en çok merak edilen 8 soruyu inceledik.