Fırında Sardalaya
Malzemeler
1 kilogramsardalya balığı
2 adetorta boy kuru soğan
3 dişsarımsak
300 gramcherry domates
1/4 demetmaydanoz
1 adetorta boy limon
2 yemek kaşığızeytinyağı
1 çay kaşığıince çekilmiş deniz tuzu
1 tatlı kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber
1 adetdefne yaprağı
Nasıl Yapılır?
Baş kısımlarını aldığınız sardalyaların iç kısımlarını dikkatli bir şekilde temizleyin. Bol suda yıkadığınız balıkların iç kısımlarını tuzlayıp fazla sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları ortadan ikiye bölüp piyazlık olarak ince ince dilimleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp fazla suyunu aldıktan sonra incecik kıyın. Ayıklanmış sarımsakları halka halka doğrayın. Cherry domatesleri ortadan ikiye kesin. Ortadan ikiye kestiğiniz limonun suyunu sıkın. Piyazlık doğranmış kuru soğanları fırın tepsisine yayın. Sarımsakları ekleyin. Ayıklanmış ve tuzlandıktan sonra fazla suyu süzülmüş sardalyaları kuru soğanlar üzerine açık bir şekilde yerleştirin. Ortadan ikiye bölünmüş cherry domatesler ve defne yaprağını fırın tepsisine alın. Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, incecik kıyılmış maydanoz yaprakları, balıkları tuzladığınızı unutmadan damak tadınıza göre ekleyeceğiniz ince çekilmiş tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştırın. Hazırladığınız sosu balıkların üzerine eşit olarak gelecek şekilde gezdirin. Üzerine yağlı bir kağıt kapatıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Balıkların üzerinde bulunan yağlı kağıdı alıp pişirme işlemini 10-15 dakika daha sürdürün. Fırından çıkardığınız balıkları ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.