Egzersiz ve aktif bir yaşam genel sağlığı korumak için çok önemlidir. Egzersiz yapmamak ise obezitenin başlıca nedenleri arasındadır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, sizler için obeziteyi önlemek ve obezite tedavisi için egzersizin önemini anlatıyor.
“Obezite, enerji dengesizliğinden kaynaklanır; çok fazla kalori alınır, çok az kalori yakılır. İnsanların her gün kaç kalori aldığı veya enerjinin ne kadar yakıldığını etkileyen faktörler arasında yaş, vücut yapısı ve genetik özellikler bulunur. Aktif olmak insanların sağlıklı bir şekilde kilo vermelerine veya kilolarını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, kalp hastalığı, diyabet, felç, yüksek tansiyon, osteoporoz ve bazı kanserlerin riskini azaltabilir, aynı zamanda stresi azaltarak ruh sağlığını koruyabilir. Aktif olmayan ve hareketsiz yaşam tarzı ise tam tersi bir etki yapar. Fiziksel aktivitenin sağlığa bu kadar faydasına rağmen, dünya üzerindeki insanlar iş yerinde, evde ve bir yerden başka yere seyahat ederken çok az hareket ediyor ve fiziksel aktivitedeki bu düşüşün küresel obezite salgınına ve dolayısıyla her yerde artan kronik hastalık oranlarına etkisi büyüktür.”
Sağlığı korumak için en az ne kadar hareket edilmeli
“Genel sağlığı korumak için yetişkin birinin günde en iki saat orta-şiddetli fiziksel aktiviteye ihtiyacı var. Çocukların ise günde en az bir saat daha fazla fiziksel aktivitesi gerekir. “Fiziksel aktivite” iş ya da oyun olsun, kalori yakan herhangi bir vücut hareketini, günlük işleri ya da günlük işe gidip gelme sırasında harcanan efor anlamına gelir. Fiziksel aktivitenin bir alt kategorisi olan “egzersiz” ise fiziksel uygunluğu ve sağlığı iyileştirmeyi amaçlayan planlı, yapılandırılmış ve tekrar eden faaliyetleri ifade eder. Genetik, bir kişinin obez olma ihtimalinde rol oynayabilmesine rağmen, tüketilen kalorilerin miktarı uzun bir süre boyunca harcanan kalorinin miktarını aştığında obezite durumu oluşur. Fazla kalori, vücutta yağ olarak depolanır ve uzun süreli kalorik aşırılıkla, bir birey sonunda obez olur. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek obezite ile savaşmanın yollarıdır. Tüm bu fiziksel aktivitelerin sonunda alınan kalorinin fazla, harcanan kalorinin az olması vücutta yağ depolamasına neden olur. Vücutta biriken yağ nedeniyle kişinin vücut kitle indeksinin 30’un üzerine çıkması ise obezite olarak tanımlanır.”
“Vücudunuzun beyninizden dizlerinize kadar her kısmı obeziteden etkilenebilir. Düzenli bir egzersiz programı bu sıkıntıların bir kısmıyla mücadeleye yardımcı olabilir ve daha sağlıklı ve mutlu olursunuz. Obeziteden kaynaklanan en belirgin engellerden birisi de egzersiz toleransının azalmasıdır, bu nedenle ileri seviyedeki obezite hastaları bu egzersizleri yapamazlar. Eğer doktor kontrolünde diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen kilo veremiyorlarsa obezite cerrahisinden destek almaları gerekir. Obezite cerrahisiyle midenin boyutu küçültülüp, yiyecekleri sindirim kapasitesi azaltılabilir. Obezite cerrahisinden sonra da kilo vermeyi hızlandırmak ve verilen kiloların geri alınmasını engellemek için yine doktor kontrolünde diyet ve egzersiz yapılması gerekir.”
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar